Ska du tapetsera eller måla om men vet inte vilken färg du ska välja? Eller om du ska ha enfärgat eller mönstrat? Valmöjligheterna är oändliga och hur roligt det än är att göra om och få nytt kan det också vara svårt och leda till beslutsångest! I slutändan handlar allt om den egna stilen och smaken, men det finns några saker att tänka på beroende på hur rummet ser ut eller vad man vill ha för atmosfär i rummet.

1200px-Colouring_pencilsOlika färger sänder olika signaler och ger olika känslor hos oss. Vissa färger sägs vara lugnande, andra uppiggande. Beroende på vilket rum man ska måla eller tapetsera kanske man behöver tänka till lite vid val av färg och mönster. Vit är en färg som blivit fantastiskt populär att både inreda och klä väggar med. Det kanske inte är så konstigt med tanke på det mörka klimat vi har här i norr. Den vita färgen lyser upp och gör att utrymmet känns större. Dessutom fungerar vitt att kombinera med vilka andra färger som helst, så möjligheterna att jobba in färger i möbler, accessoarer och annan inredning blir obegränsade. Man kan även jobba med exempelvis tre vita väggar och en färgad fondvägg. Enfärgad eller mönstrad. Här är möjligheterna till variation hur stora som helst!

Jordnära färger som beige och naturfärger som vissa gröna exempelvis signalerar ett lugn och harmoni. Grått är en färg som kanske kan uppfattas som trist för vissa men det kan vara riktigt stilrent och snyggt. Grått är även enkelt att

kombinera med andra accentfärger. Blått är en färg som ofta förknippas med lugn och ro. Det gör att många uppskattar att ha färgen i sovrummet.

Pretty cool girl in sunglasses and cap standing against the colorful wall.

Även rosa är en färg som kan förmedla lugn och trygghet. Rött däremot är en färg som väcker känslor och energi! Färgen gör oss pigga, alerta och mer aktiva. Den gula färgen upplevs ofta som positiv. Den gör oss lekfulla och optimistiska. Går man över i en mer orange ton så höjer man energin ett snäpp. Orange sägs även stimulera aptiten och gör sig utmärkt vid kök och andra matplatser.