Woman wallpapering the wall. Home improvement. Redecorating.

Många drar sig för att tapetsera, trots att de gärna vill göra om och få fint. Kanske tror de att de inte kan, att det är svårt eller inte kommer bli bra om man tapetserar själv. Men med rätt tekniker, som inte behöver vara särskilt svåra, kan det bli både enkelt och roligt att tapetsera. En ny tapet kan ge både rummet och hela hemmet en helt ny känsla och atmosfär. Det behöver heller inte kosta särskilt mycket att göra om i hemmet med nya tapeter.

Är man noggrann och låter det ta tid vid förarbetet har man mycket att hämta igen vid slutresultatet. Man bör se till att planera innan och läsa alla instruktioner i förväg. Sedan kan man köpa hem det material som behövs för hela processen. Tapeten man valt har egenskaper som avgör hur man ska sätta upp dem på väggarna och vilket tapetklister som ska användas. Vissa tapeter ska man limma på baksidan, andra rollar man limmet direkt på väggen för att sedan fästa sin tapet. Så kallade easy up-tapeter är i regel något tjockare och täcker underlaget bättre. Vissa tapeter har även en funktion som kan torkas av. Enfärgade tapeter är lättare att sätta upp än tapeter med mönster som kräver mönsterpassning. Men det är inte alla mönstrade tapeter som kräver mönsterpassning. Man bör även tänka på att vissa mönstrade tapeter kräver en hel del svinn så det är viktigt att få med det i beräkningen. När man ska tapetsera om är det viktigt att man får tapetrullar från samma tillverkning, annars kan det skilja sig i färgnyans.

Decorating at Home

Därför bör man kontrollera att numren på samtliga rullar överensstämmer med varandra och försöka köpa allt man behöver vid samma tillfälle.

Ta en sak i taget när du ska tapetsera. Se till att du har allting förberett, att du har tid på dig och jobba med en våd i taget. Tapetklistret torkar inte så snabbt att du behöver stressa. Var noggrann och använd vattenpass så den första tapetvåden blir rak, sedan följer du efter med resten. Använd bra verktyg. Det är till exempelvis viktigt att kniven är vass för att resultatet ska bli bra. Läs instruktionerna om tapeten ska sättas kant i kant eller med en liten överlappning. När du väl kommit igång kommer du upptäcka att det är både roligt och ganska lätt att tapetsera på egen hand!