En fototapet kan vara ett effektivt sätt att helt förnya ett rum, och dessutom ett sätt att skapa ett personligt rum genom att göra en tapet av ett foto man själv har tagit. Det finns nästan inga begränsningar för vad man kan göra med en fototapet, och den är inte svårare att sätta upp än en vanlig tapet – i vissa avseenden till och med lättare.

Något som skiljer sig mellan att sätta upp en vanlig tapet och en fototapet är dock att fototapetens våder inte överlappar varandra, utan ska placeras kant i kant. Det gör att det har större betydelse vilken bakgrundsfärg väggen har, eftersom den kan lysa igenom i eventuella springor mellan våderna. Har man en mörk tapet bör man således ha en svart bakgrund, och har man en ljus tapet bör man ha en vit bakgrund. I övrigt ser förberedelserna likadana ut som inför en vanlig tapetsering; man bör kontrollera att väggen är helt rak genom att använda ett lod, och man bör ta bort alla eluttag, spikar och skruvar i väggen som kan vara i vägen.Hoteldesarts

En fototapet är en non-woventapet. Det betyder att tapetvåderna inte behöver svälla innan de sätts upp på väggen, vilket i sin tur betyder att man inte behöver ha ett tapetbord eller kladda med tapetklister på våder som man viker ihop och som får vila. Istället kan man börja direkt med att applicera klistret på väggen, där den första våden ska sitta, och sedan sätta upp våden. Man ska börja ovanifrån och jobba sig nedåt, och använda en tapetborste längs vägen för att släta ut eventuella bubblor. Om det blir tapet över längs ned kan man helt enkelt skära bort den. Om man tidigare konstaterade att väggen inte är rak, kan man korrigera det upptill genom att låta våderna överlappa i överkanten, och sedan skära bort den överflödiga tapeten. Därefter behöver man bara upprepa samma steg tills man har täckt hela väggen. Runt eluttag eller andra liknande hinder får man helt enkelt skära runt tapeten.

När allt detta är färdigt kan man luta sig tillbaka och direkt se resultatet av sitt arbete – en helt unik vägg med personlig touch som blir centerpunkten i rummet.