Olika målartekniker

Vill du göra om hemma? Ett av de mest uttrycksfulla sätten är att måla om väggarna. Det har länge varit populärt att ha helt vita väggar som man kan pryda med tavlor och annan konst. Nu börjar det bli trendigt att våga mer, så inred med färg du också! Varför inte måla hallen i varmt rött? Det ger en inbjudande känsla till familjens gäster. Tänk på att färgerna kan ha olika betydelser och även olika appliceringstekniker, vilket gör skillnad på resultatet. Det kanske till och med är dags att våga sig på det gamla potatistrycket?

rainbow_at_maraetai_beach_new_zealand-copyMåla eller svampa

Det klassiska sättet att måla på är att helt enkelt dra jämna drag med hjälp av en roller och att sedan pensla de små detaljerna. Idealet har länge varit att göra väggytan så oföränderlig som möjligt, men detta ideal har börjat skifta. Det är populärt att göra om sin inredning ofta och ett särskilt framträdande sätt är att byta färg på väggarna. Glöm bort de gamla vita målarburkarna och ta fram roliga färger som rött, blått och orange. Du kan även slänga penslarna åt sidan och prova på att måla med hjälp av trasor eller stora disksvampar. Detta ger en spännande textur till rummet och kan skapa vackra konstverk när dina lampor kastar skuggor på väggarna. I ett barnrum kan det passa att karva ut små symboler i potatishalvor, som många av oss gjorde på dagis. Tänk först och främst på säkerheten, Radea.se mäter radonhalt i din bostad så att du kan ägna dig åt att måla istället.

För hela familjen

Det är roligt att göra om hemma för att skapa sitt drömhem just som man tänker på det för stunden. Att måla om rummens väggar kan tyckas vara ett stort projekt och många väljer att köra på säkra kort och bara måla vitt. Tänk på att det ändå är relativt enkelt att måla – om du inte är nöjd med resultatet är det bara att måla över! Det gäller att skaffa sig lite förkunskaper om olika målarfärger för att få den utgång du har tänkt dig. Om du till exempel använder äggoljetempera inomhus får du en härlig matt känsla som kommer åldras vackert. Denna metod passar på lister och dörrar och även på större områden. När det gäller att måla om hemma finns det inga regler eller begränsningar, våga ha kul och låt dig se var fantasin för dig. Det kan bli en rolig aktivitet för hela familjen där alla får hjälpa till på sitt hörn.