Dags för nytt på väggarna därhemma? Funderar du över om det är bäst att måla eller tapetsera? Det finns egentligen inga rätt och fel utan det handlar snarare om tycke och smak. Ibland kan färg vara mer lämpligt eller enklare att använda och ibland passar tapeter bättre.

close up of a wallpaper table

Om man vill ha något speciellt mönster är oftast tapeter att föredra, såvida man inte är skicklig med penseln och rollern. Med en enfärgad bas och mönster kan man förstås använda sig av schabloner av olika slag, exempelvis stjärnor. Då fungerar det alldeles utmärkt att måla. Några fördelar med att måla är att man får en stor valfrihet i fråga om nyanser. Det är även lätt att måla om ofta utan att behöva göra särskilt mycket med underarbetet. Målade väggar blir även slätare och man slipper tapetskarvar.

Fördelarna med tapetsering är att det i regel går snabbare än att måla. Dock behöver man ta i beredskap att underarbetet tar tid, och det varierar beroende på hur det ser ut innan. Om man ska måla på tidigare tapetserade ytor kräver förstås även det ett bra underarbete. Om ytorna på väggen är dåliga kan tapeter passa bra då de täcker bättre än färg. Nyare tapeter har ofta en kvalité som är något tjockare och som täcker bra.

Att måla direkt på en tapet fungerar alldeles utmärkt, bara du har koll på alla detaljer. Du behöver inte sätta igång och riva ner alla tapeter och bredspackla.

Ju bättre och mer noggrant förarbete du gör på väggen innan du sätter igång och målar, desto bättre blir slutresultatet. Ha därför inte för bråttom, utan lägg ner tid på underarbetet innan målningen.

Painting walls of an empty room. Renovation house.

Även om du vill bli färdig med din fina vägg snabbt! Med hjälp av vattentest kan du se om tapeten sitter kvar när du börjar måla. Börja med att blöta väggen. Om tapeten sväller kommer den få samma reaktion när färgen kommer på. Använd rikligt med vatten när du genomför testet och applicera det med vattenspruta och svamp. Om tapeten lossnar behöver du ta bort den innan du målar. Sen återstår spackling och slipning. Ungefär 75 % av tiden bör ägnas åt för- och underarbetet. Resten till målningen. Har man även andra renoverings planer så är Skånska byggvaror en bra site att besöka.