Av alla de renoveringar du kan ge dig på att göra själv, är sannolikt en ommålning den som har mest utdelning i förhållande till arbetsinsatsen. Ett nytt lager färg kan verkligen göra underverk för hur ett rum eller en fasad ter sig. Dessutom är det inte särskilt komplicerat. Visst kan det ibland krävas en del förarbete i form av skrapning eller slipning, men oftast går detta i så fall fort. Om du funderar på att göra en ommålning är kalkfärg ett praktiskt och miljövänligt färgalternativ. Kalkfärgen är en naturlig och giftfri klassiker.

Inte bara för ytterväggar

Kalkfärg förknippas vanligen med just kalk- eller putsväggar, men kan även användas inomhus. På de släta ytor som vanligen utgör innerväggar använder du bäst kalkfärg med en bred pensel. Måla i korsdrag, så kan du åstadkomma en trevlig rustik look, som ger väggen ett sten- eller putsliknande utseende. En av kalkfärgens goda egenskaper är dess förmåga att släppa igenom fukt, och därmed drastiskt minska risken för mögelangrepp i dina väggar. Den är dessutom miljövänlig. Ett annat tips för dig med gröna sympatier är att renovera giftfritt med äggoljetempera och limfärg. Äggoljetempera består av linolja, ägg, vatten och naturliga färgpigment. Limfärgen är inget mer än krita, lim och vatten. Miljövänligt och klassiskt vackert!

Gamla tekniker återupptäcks

I takt med våra ökade kunskaper om hur känsliga ekosystem är och vilken enorm skada giftiga kemikalier kan göra, minskar aptiten för allehanda syntetiska produkter. Särskilt flyktiga kemikalieblandningar som målarfärg är en utmaning, eftersom de så snabbt försvinner ut i vatten eller ner i jorden, utan att kunna saneras ordentligt. Därför är det inte så konstigt att mer traditionella färgtyper ökar i popularitet. Innan den industriella tillverkningen av målarfärger var målare tvungna att göra färger av mer naturnära ingredienser, vilket äggoljetempera och limfärg är utmärkta exempel på. Och du som använder dessa färgtyper kommer snart att upptäcka att folk förr i tiden knappast hade lägre estetiska krav än vi har idag. Resultatet blir riktigt bra!