Om man är i full färd med att förnya eller renovera sitt hem är det lätt att ta till de små knepen för att få ny-känsla hemma. Att måla eller tapetsera ett eller fler rum i hemmet är enkelt och det går att göra väldigt mycket själv utan hantverkare. Den enda regeln man bör ha i åtanke är att vara mycket noga med förarbetet med den yta som ska tapetseras eller målas. Slarvar man med det kan resultatet bli otillfredsställt och man riskerar att få göra om hela arbetet från början.

Om man har i tanken att det är hemmet som ska säljas så kan det vara en god tanke att måla om eller tapetsera för att fräscha upp som kan få upp försäljningspriset. Viktigt också med en rejäl flyttstädning. Är man boende i Skellefteå finns toppenbra firmor som Flyttstädning Skellefteå att anlita för detta uppdrag.

Tapetsera

Det viktigaste när man ska tapetsera är naturligtvis att välja rätt tapet till rummet, fondväggen eller vad man nu tänkt tapetsera någonstans. I alla affärer som säljer tapeter kan man alltid fråga efter en provbit att ta hem och hålla upp för att få en bild över hur resultatet kan tänkas bli med den tapeten på väggen. Kanske vill man att tapeten ska smälta in med övriga färger hemmavid och då är det väldigt smart att göra på det här viset. Faktiskt kan det vara så att när man tar hem en provbit och håller upp på den tänkta väggen är det ganska vanligt att man ändrar sitt val helt och hållet. Många hoppar över detta då man är helt säker på sitt val men det är ganska bra att ta tiden till detta.

Måla

När det gäller att måla om ett rum eller en vägg som kanske är tänkt att bli en fondvägg är det naturligtvis viktigt att ta tiden för att välja färgen man önskar. I SvD finns en intressant artikel som beskriver vilka färger man sover bäst till om det nu är sovrummet man tänkt måla.

Till skillnad från tapeter kan en bild av målarfärgen på den tänkta väggen vara lättare att se då man endast behöver måla en liten bit av väggen. Tycker man inte om färgen går det ju alltid att måla över med nästa färg och så vidare. Därför kanske många väljer att måla istället för att tapetsera. Detta är såklart en smaksak och det finns inget rätt eller fel. Viktigt att tänka på när man målar är dock att se till att måla ytorna flera gånger för ett jämnt resultat. Det är inte speciellt vackert när det syns fläckvis var färgen är mindre eller mer påmålad. Idag finns det även möjlighet att få en helt egen kulör i affären då man kan be personalen att blanda färger utefter sitt önskemål. I Aftonbladet finns en artikel att läsa om hur man snabbt kan få ett rum målat steg för steg.

När man sedan börjar måla kan det vara bra att täcka golv och andra ytor med papper eller plast och maskeringstejp för att förhindra oönskat stänk.