För den pysslige kan en tråkig ommålning i hemmet bli ett roligt projekt. Du kan på olika sätt göra såväl processen som resultatet mer lustfyllt genom att till exempel använda egentillverkade stenciler och mönster, eller varför inte göra din egen färg? Temperamåleri kan vara något att utforska om detta låter lockande. Tempera är en gammaldags metod för att skapa färger för målerier av olika slag. Processen innebär att du blandar samman olika färgmaterial. Ofta blir blandningen kemiskt sett en så kallad emulsion, alltså en hopblandning av två ämnen som normalt inte blandar sig, med hjälp av ett tredje ämne.

Ägg och olja till annat än matlagning

Äggoljetempera är en sådan emulsion bestående av ägg, linolja och vatten med iblandade färgpigment. Du som är insatt i matlagning ser att emulsionen som bildas alltså i någon mening liknar majonnäs, där ägget binder samman med oljan och därmed låter vattnet blanda sig med oljan, vilket ju annars inte sker. Äggoljetempera är en metod för färgframställning som funnits sedan urminnes tider, men funkar lika bra idag. Ett exempel på samtida bruk är slöjdläraren som lät måla insidan av sitt nya hus med äggoljetempera. drömhuset, ett ekohus med panoramautsikt, tog två år att bygga, och äggoljetempera passade utmärkt för att visa miljön hänsyn i processen.

En klassiker som står sig stark

Temperamåleri har använts till såväl hus som konstmålningar under många sekel. Och i och med att vi idag blir allt mer miljömedvetna och således allt mindre begeistrade i syntetiska eller artificiellt framställda färger, återupptäcker vi gärna gammal kunskap. När människan var mer i takt med naturen gjordes naturligtvis massor med upptäckter om hur biologiska material kan användas för att åstadkomma vackra hem och vacker konst. Nackdelen är så klart att våra moderna, miljöfarligare alternativ kostar mindre tid, engagemang och kunskap. Men för entusiasten är äggoljetempera ett alternativ som faktiskt kan bli billigt, arbetstiden borträknad. Pigment, ägg och linolja kan kosta bra mycket mindre än många syntetiska färger av hög kvalitet.